Jongeren

uitzicht op de gebouwenWelkom op onze website.
Clé de Voute is een stichting die Nederlandse jongeren (16+) in Frankrijk helpt om hun leven weer op de rit te krijgen. Dat doen we door ze voor een bepaalde tijd bij een Frans gezin (meestal met een agrarisch bedrijf) te plaatsen en ze daarbij te begeleiden.

Misschien iets voor jou?
Als je merkt dat je vast loopt, dat je leven niet zo gaat zoals je zou willen, dat je steeds dezelfde problemen tegenkomt, bijvoorbeeld met je ouders,  school, je motivatie, een verslaving, politie of vrienden die (ook)niet zulke handige keuzes maken, dan zou een traject bij Clé de Voute iets voor je kunnen zijn. Vaak hebben jongeren die bij ons komen al andere vormen van hulpverlening gehad, die niet (genoeg) hebben gewerkt.
In Frankrijk wonen en leven zorgt dat je hoofd weer leeg raakt. Hier word je niet afgeleid. Je hebt tijd en ruimte om na te denken over wat je wilt en hoe je dat aan wilt pakken, op je eigen tempo en mét hulp. Je gaat je weer gezond en sterk voelen: regelmatig leven, gezond eten, je lijf gebruiken, verantwoordelijkheid krijgen en nemen. De afstand helpt je om te werken aan een nieuwe toekomst die écht anders wordt. Dit doen we altijd in samenwerking met hulpverlening in Nederland, en als het kan met je ouders of verzorgers en/of andere mensen die belangrijk voor je zijn. We weten uit ervaring dat daar vaak ook het een en ander moet veranderen!

Nieuwsgierig geworden? We beantwoorden een paar veelgestelde vragen:

IMG_0128-764x1024Waarom niet gewoon in Nederland?
Dichter bij huis is ook dichter bij de oude problemen, en dan is het moeilijker om daar los van te komen en echt een nieuwe start te maken. In Frankrijk ben helemaal weg, en echt los van het oude, en kun je alle tijd nemen om te werken aan je nieuwe toekomst. Bovendien word je hier niet afgeleid.  En zijn we er van overtuigd dat de omgeving, de ruimte en de stilte, de natuur en de (wilde) dieren om je heen iets met je doen wat je nergens anders vindt.

Waar is het?
Het is iets oostelijk van het midden in Frankrijk, op 2,5 uur rijden van Parijs. Het gebied heet de ‘Morvan‘, en is ongeveer zo groot als de provincie Drenthe. Het is een heuvelachtig, bosrijk beschermd gebied met kleine dorpjes. Hier meer over het gebied. DSCF6098

Bij wat voor gezin woon ik dan?
Het zijn meestal Franse gezinnen die geen of weinig Engels spreken. Dat is ook niet de bedoeling: jij komt bij hen op bezoek, en leert de taal sneller dan je denkt. Deze gezinnen hebben meestal een (boeren)bedrijf aan huis waar alles gebeurt. Er zijn koeien en schapenboerderijen, maar ook maneges, een hondenfokker, een bedrijf met ezels, een kwekerij, etc. Soms wonen er ook nog kinderen bij in, of zelfs een opa of oma. Alle gezinnen willen graag hulp op het bedrijf, maar vooral ook iets betekenen voor een ander. Ze verdienen niet aan jouw verblijf, ze krijgen alleen een vergoeding. Er zijn ook enkele Engelse en Nederlandse gezinnen, maar daar kiezen we alleen in speciale situaties voor, bijvoorbeeld bij kortere trajecten.

IMG_0280Mag ik zelf een gezin kiezen?
Nee, het hangt af van welke gezinnen beschikbaar zijn. Daarnaast maken wij een inschatting welk adres het beste aansluit bij wat jij wilt gaan doen en bereiken in Frankrijk. Je mag wel altijd een voorkeur geven waar we rekening mee proberen te houden, maar het is geen garantie. Als er met ons en de mensen om je heen is besloten dat je naar Frankrijk gaat schrijf je voor je vertrek een motivatiebrief. Hierin vertel je in je eigen woorden wat je wilt gaan doen in Frankrijk. Hierin kun je ook aangeven wat je leuk vindt, moeilijk vindt, wat je denkt nodig te hebben en wat juist niet.

Is het moeilijk?
In het begin zeker. Als je wel eens heimwee hebt gehad weet je waarom. En dan wordt er ook nog eens op het bedrijf van alles van je verwacht. Je spreekt de taal (nog) niet, en kun je niet even zomaar bellen of chatten met iemand om je hart te luchten. Ook is het confronterend; de situatie en hoe die was wordt opeens duidelijk en merkbaar.
Maar meestal na een paar weken, als je de taal een beetje gaat leren, gaat het al stukken beter. Je begint je ‘thuis’ te voelen en merkt dat je problemen in Nederland op de achtergrond raken en je weer ‘tot leven komt’. Je krijgt meer verantwoordelijkheden op het bedrijf, zit weer lekker in je vel, bouwt weer contacten op met thuis. Dan komt de volgende fase: actief bouwen aan je toekomst in Nederland. Hier krijg je natuurlijk hulp bij van ons en de hulpverlening in Nederland, maar ook in samenwerking met de mensen thuis – die onderdeel zullen zijn van jouw toekomst.

indexIk heb gehoord dat je geen mobiel mee mag. Klopt dat?
Ja dat klopt. Ook zijn andere elektrische apparaten als laptops/tablets etc niet toegestaan. Waarom? Om echt afstand te nemen en nieuwe plannen te kunnen maken is het niet alleen handig om ver van huis te zijn maar ook om de (persoonlijke) ‘lijntjes’ tijdelijk door te knippen of in ieder geval anders vorm te geven. Daarnaast helpt het om niet steeds in de verleiding te komen om toch even te chatten, facebooken of gamen. Telefoneren en internetten (en alles daaromheen) mogen en kunnen dus niet, maar brieven schrijven wel. Een brief helpt je om goed na te denken over wat je nu eigenlijk precies wilt vertellen, ook kun je een ontvangen brief bewaren en nog zo vaak teruglezen als je wilt. We bouwen het contact met Nederland trouwens wel in de loop van je verblijf op. Soms met bellen, soms met videoboodschappen, soms met skype. In een aantal gevallen komen ouders of anderen naar Frankrijk om met jou de balans op te maken en/of om samen te werken aan jullie nieuwe toekomst. Dit doen we altijd op maat en in overleg met alle partijen.

IMG_0382Heb je ook wel eens vrij?
Uiteraard, dat is zelfs heel belangrijk. Je hebt tijd nodig om te ontspannen, schrijven, lezen, chillen, een potje te voetballen etc. Maar ook om te reflecteren, gedachten op een rijtje te zetten, ervaringen te laten bezinken, etc.  Wanneer en hoe lang je vrij bent verschilt per adres, maar ook het seizoen. Maar… ook op zondag moeten dieren gevoerd!

Wat voor regels zijn er verder?
Er zijn aanvullende regels, die ook per jeugdzorgaanbieder soms nog weer variëren. De meeste regels zijn logisch en vanzelfsprekend. Alle regels worden voor je vertrek naar Frankrijk met je doorgenomen, je krijgt ze ook op papier.

Ik wil toewerken naar zelfstandigheid. Kan ik daar mee oefenen?
Ja. Sterker nog, dat moedigen we aan. Ook hebben we een aantal adressen die daar extra geschikt voor zijn; waar je bijvoorbeeld altijd zelf kookt en/of ook zelf boodschappen doet en om leert gaan met een beperkt budget.

Hoe gaat het eigenlijk met school?
Je krijgt (in principe) ‘Leren op afstand’. Daarover kun je hier meer lezen.

IMG_0137Wat voor hulp krijg ik van jullie?
Een van onze medewerkers komt elke week twee keer bij je langs. Om je zakgeld te brengen, post af te geven en voor je mee te nemen, maar vooral ook om met jou te werken aan waarvoor je naar Frankrijk bent gekomen. Je kunt met ons alles bespreken wat je wilt; en dat doen we op jouw tempo. Dit kan, zolang het past binnen het plan dat je aan het begin van je traject in Nederland hebt opgesteld. Hier meer informatie over de begeleiding.

Hoe lang duurt het?
Dat hangt van veel factoren af; hoeveel wil je investeren in jezelf, wat zijn verwachtingen of eisen van anderen, welk seizoen, wanneer begint school weer etc. Soms spreken we alleen een mimimaal aantal weken of maanden af. Soms staat aan het begin al vast hoe lang je in Frankrijk blijft. De ervaring leert wel dat als je echt grondig aan een verandering wilt werken en helemaal opnieuw wilt starten in Nederland, je wel moet rekenen op  5-7 maanden gemiddeld . Als het meer om een time-out gaat waarbij even op adem komen centraal staat, is ook een kortere periode bespreekbaar. Uitgangspunt is altijd dat we hier van te voren heldere afspraken over maken, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.

Ik heb gehoord dat je ook ‘op tocht’ kunt gaan in een groep; kan dat ook bij jullie?
We werken samen met andere organisaties die dat doen, en soms maken we een combinatie. Je kunt daar hier meer over lezen.

Wat moet ik doen als ik naar Frankrijk wil of als ik meer wil weten?
Dan kun je contact met ons opnemen. Als je wilt, bellen we je terug.

Wie weet… zien we je in Frankrijk. Ps.zie hier ervaringen en een filmpje!

Succes!

– medewerkers van Clé de Voûte –

Als ik blijf kijken zoals ik altijd heb gekeken
blijf ik denken zoals ik altijd dacht.
Als ik blijf denken wat ik altijd dacht
blijf ik geloven wat ik altijd heb geloofd.
Als ik blijf geloven wat ik altijd heb geloofd
blijf ik doen wat ik altijd heb gedaan.
Als ik blijf doen wat ik heb gedaan
blijft mij overkomen wat mij altijd overkwam.

Maar als ik mijn ogen sluit
en goed kijk naar binnen,
dan kom ik deze cirkel uit.
En kan ik elk moment opnieuw beginnen.

Rumi

 

Reacties gesloten.